Jesenný CyberSecurityDay 2023

Pri príležitosti jesenného CyberSecurityDay na UPJŠ sme si pripravili workshop s témou CTF súťaže - Zábavná a hravá forma vzdelávania sa.

Môžeme niečo vidieť a počuť, ale ak sa to chceme poriadne naučiť, tak je veľmi dobré vyskúšať si to. A keď ku tomu pridáme prvky gamifikácie, tak je to navyše aj zábavné. Na workshope sme sa porozprávali o súťažiach typu Capture the Flag (CTF). A nielen porozprávali, ale aj sme si vyriešili niekoľko ukážkových úloh. Účastníci si mohli vyskúšať hľadanie skrytého, pohľad do vnútra súborov, trocha háveďológie a na záver bola aj ochutnávka levelu “1337 h4x0r” v podobe reverzného inžinierstva pri riešení ukážkového CrackMe.

CTF Workshop

Na workshope sme spoločne riešili niekoľko ukážkových úloh, pri ktorých sme sa bližšie pozrieme na zúbok viacerým súborom. V CTF terminológii by sme dané úlohy mohli rozdeliť do kategórii Malware (analýza malvéru), Pwn (exploitácia, reverzné inžinierstvo, úlohy typu CrackMe) a Forensics, Stegano, resp. Misc (nejaké zaujímavosti). Konkrétne, analyzovali sme tento obrázok a hľadali sme v ňom ukryté “heslo”. Obrázok pochádzal zo staršieho ročníka internetovej šifrovacej a logickej hry Interlos.

Nie som, čo som

Primárne sme využívali virtuálny počítač (Virtual Machine, VM) - minimalistickú virtuálku založenú na Alpine Linuxe s nainštalovanými potrebnými nástrojmi a pripravenými súbormi na analýzu. Mimochodom, je dobrý nápad používať virtuálky nielen pri CTFkách a pri analýzach neznámych súborov, ale aj pri práci s podozrivými súbormi, ktoré ku nám prídu z nedôveryhodných zdrojov.

Pre tých, ktorí by radšej riešili úlohy na Windowse, tu je zoznam použítých nástrojov aj s odkazmi na stiahnutie:

CTF portál pre účastníkov workshopu

Počas workshopu bol k dispozícii aj CTF portál založený na platforme CTFd, kde môžete vidieť jednotlivé úlohy a odovzdávať ich riešenia. Tip pre tých, ktorí by radi spravili vlastné CTF: CTFd je jednoducho použiteľné, je dostupné aj zadarmo, ak si ho hostujete sami u seba. Stačí len spustiť jeden Docker container a môžete sa hneď prihlásiť ako admin a naklikať zadania úloh, správne odpovede, nápovedy, atď.

CTF portál

Ešte si môžeme ukázať aj pohľad z druhej strany - CTF portál nám vygeneruje aj zopár štatistík ohľadom úspešnosti úloh, podielu správnych a nesprávnych odpovedí aj rozdelenia úloh do kategórií. Celkovo bolo správnych odpovedí a teda aj vyriešených úloh spolu všetkými účastníkmi workshopov 192. Spoločne sa nám podarilo dopátrať ku všetkým písmenám hesla ukrytého v obrázku zipsu vyššie (mimochodom, názov úlohy bol “Nie som, čo som” a na obrázku je zips, resp. po česky zip - v oboch prípadoch je to dobrá nápoveda). Väčšine účastníkov sa taktiež podarilo správne vytiahnuť flag z “podozrivého príkazu” pri analýze PowerShellového downloadera. A trom ľuďom sa dokonca podarilo zreplikovať kroky potrebné na vyriešenie CrackMe a presvedčiť program o našej výhre, aj keď v skutočnosti hru kameň-papier-nožnice vyhral počítač.

CTF portál

Videoreportáž

Na CyberSecurityDay zavítala aj miestna košická televízia telKE, ktorá z akcie urobila krátku videoreportáž.

Užitočné odkazy